audiovisual Barris Plens de Memòria

Intervenció de Josep Ma. Balcells Gene a l’acte de presentació del audiovisual Barris Plens de Memòria.

En la presentació  del  audiovisual, que  recull vivències  de gran  impacte de moltes de les persones  grans dels nostres Tallers d’Activació Mental i que exemplifiquen una realitat  general, dura i difícil, viscuda per molts ciutadans del nostre país en l’època de la guerra civil,  la postguerra, i l’etapa de la dictadura.

Férem públic el seu contingut en un Acte de destacada concurrència,  al Centre Cívic de Sant Joan Despí, amb presència de destacats membres dels partits polítics de la comarca, entre ells el mateix Alcalde.

Volguérem que  aquesta exposició solemne del material recollit en el nostre  Documental,  fos presentat per un destacat expert  del món de la comunicació i de la política parlamentària  catalana, perquè ens situés en  el context conflictiu en què es van desenvolupar els fets  recollits en  l’Audiovisual i al llarg de la dictadura franquista.

Es tracta d’en Josep Mª Balcells, periodista i exdiputat al Parlament de Catalunya.

Durant  l’època del Tripartit que governava a Catalunya sota la presidència del Sr. Montilla, ell va ser el Ponent  que va defensar en el Parlament català, en nom del PSC, la proposició de Llei del Memorial Democràtic  i la Llei de Foses, que foren aprovades per ampla majoria i que pretenien  donar valor i reconeixement a les persecucions, tortures i assassinats pel franquisme.

Josep Ma. Balcells, com  periodista, té un  brillant currículum de  Corresponsal de TV Espanyola al Vaticà, Presentador del Tele diari de la 1a cadena  de Televisió Espanyola, Director de Ràdio Nacional d’Espanya a Barcelona i Cap de Premsa de l’alcalde d’aquesta ciutat el Sr. Pasqual Maragall.

A continuació presentem  les seves reflexions.