Aula Actual ara a Terrassa

Perquè una idea de contingut social, tingui èxit no n’hi ha prou en què sigui una bona idea, és necessari l’impuls emprenedor de persones qualificades que identifiquin el seu valor i que es comprometin a convertir els conceptes en pràctiques que aportin valor a les persones per les que s’ha construït la idea i el projecte conseqüent. Sense aquesta aportació la idea quedaria en “stand byke”.2016-06-09 13.26.31

La idea va néixer fa vuit anys, en la Federació Comarcal d’AV del Baix Llobregat, que la va convertir en un projecte social anomenat Aula Actual, destinat a donar suport a diferents grups de persones perquè sàpiguen superar situacions de vulnerabilitat adaptativa que els permeti fer front als reptes i exigències de la nova societat que s’està construint, un tipus de societat dinàmica, que es desdibuixa constantment, que està sacsejada de comportaments corruptes, que eixample la distància entre els que tenen molts recursos i els que a penes poden subsistir, una societat amb tics d’agressivitat molt marcats, algun exemple l’hem vist aquests dies, en el nostre país. A més, amb un atur juvenil preocupant, amb pèrdua de talent per falta d’oportunitats.

En definitiva, un món globalitzat i que evoluciona cap a un canvi de paradigma des de l’anomenada “Societat de la Informació i el Coneixement” cap a la “Societat de la Intel·ligència Tecnològica” que comportarà transformacions imprevisibles en els pròxims anys i que exigirà noves maneres de viure, de relacionar-se i posicionar-se en un nou món amb noves oportunitats però també amb nous i permanents desafiaments, especialment per a les persones que tinguin dificultats en seguir el ritme intens del canvi que comportarà.

El programa Aula Actual, que ara pertany a la CONFAVC, incideix en aquest context de transició i pretén sumar-se a altres iniciatives de fort component social per donar suport als col·lectius mes afeblits i a aquells que han de crear el seu projecte per fer-se un espai en aquest nou horitzó cap el qual avancem.

Ara un grup d’Associacions veïnals de Terrassa han volgut fer seva. Els conec, formen un grup ben cohesionat i molt valuós. Es tracta de la de AV. de Vallparadís, presidida per Josep Pou, que assumeix la coordinació i presidència de totes les associacions implicades. Hi ha també l’AV Pça. Catalunya-Escola Industrial, presidida per Montserrat Trullàs, la de Cementiri Vell, presidida per Laura García, la de Pere Parres, presidida per Jordi Adrià i la de Can Roca, presidida por Mª Rosa Palet. Preveiem que altres també vulguin participar.

IMG-20160505-WA0003Aquestes associacions s’han unit per aprofitar aquest projecte per guanyar força en els seus barris desenvolupant programes de suport a diferents col·lectius que inclou Aula Actual: persones grans amb tallers d’activació mental, als adolescents sensibilitzant-los cap a l’entrenament del talent creatiu, l’esperit emprenedor i l’habilitat en saber aprendre, ja que aquest és l’enfoc que ha de tenir el model eductiu: transformar la informació en aprenentatge, i donat els constants canvis que caldrà assimilar, s’ha d’entrenar l’auto-aprenentatge.

També es preveu un pla de cooperació amb el Consell de Joves de Terrassa que a partir del setembre definirem de la mà de l’equip del Consell i del Victor Gutiérrez, de part del grup d’Associacions compromeses.

Un altre programa que ha gaudit de molt d’èxit al Baix Llobregat és el de Salut, qualitat de vida i cultura.

L’amplitud d’Aula arriba a més col·lectius que podran fer-se efectius a mesura que el grup de Terrassa els pugui assumir.

Jo vull avui fer un reconeixement explícit de la capacitat de compromís social i de lideratge de barris d’aquests grups esmentats, de la seva qualitat, també de l’equip de dinamitzadors que ja s’han compromès a col·laborar-hi. Crec que Terrassa es convertirà poc a poc en un bon referent del valor d’Aula Actual que entre tots potenciaran i enriquiran i que donarà força als diferents col·lectius destinataris amb voluntat i capacitat de créixer i d’aprendre.

Considero un recolzament rellevant el suport que ens ha atorgat la Càtedra de la UNESCO de la UPC i que vull agrair profundament.

Aula Actual també està dins de la FAV Terrassa, presidida pel Sr. Ramon Clariana.

Jordi Balcells, creador i director d’Aula Actual