Barcelona, 13 de juliol.-La Rebeca, la Sihame, la Dina, l’Alina i el Daniel són els cinc noms que han obtingut  la Beca Joves Talents que dóna l’empresa Aigües de Barcelona i que gestiona el projecte el nostre projecte.

Aquests cinc joves d’excel·lència acadèmica però llars vulnerables – i també els altres cinc estudiants candidats que finalment el Tribunal va haver de desestimar – han estudiat a centres públics d’alta complexitat de la conurbació metropolitana de Barcelona. Rebran aquesta beca que cobreix l’import de la matrícula d’una carrera científica o tècnica, 1.500 euros per a despeses vàries, i un mentoring” que es fa des d’Aula Actual tant a les persones becades com a les famílies, per a acompanyar en aquest ingrés universitari, un salt cultural i vital per ambdós casos.

Cal recordar que enguany les Beques Joves Talents arriben a la setena edició i aquests cinc joves es sumen als 27 alumnes – dels quals més del 75% són noies- que s’han beneficiat del programa  i que està destinat a fomentar l’accés de carreres universitàries centrades en àmbits de transformació digital, sostenible, social i innovadora, i com ja hem esmentat, a nois i noies amb un brillant expedient acadèmic a secundària, però amb dificultats al seu context cultural, econòmic o familiar.

Concretament les quatre alumnes i l’alumne volen estudiar – ja que encara estan pendents de les notes de tall de la selectivitat-carreres com biotecnologia, intel·ligència artificial, medicina, física i biologia o farmàcia – i la majorien d’elles i ells “somnien” poder incorporar-se a equips investigadors científics i/o tecnològics i poder aportar a la societat amb la seva preparació.

Centre d’alta complexitat i dones: una mirada estratègica

Com cada any, l’elecció de candidats i candidates es fa entre alumnat de centres educatius de barris  humils de l’àrea metropolitana i sobretot,  es busca la participació de noies estudiants, per a fomentar que noies puguin accedir a carreres universitàries científiques i tecnològiques , amb una mirada també clarament de descriminació positiva.  D’aquesta manera es busca que les beques actuïn com a “ascensor” social i motor de cohesió social als barris on s’actua i que les persones beneficiàries siguin agents actius en la seva comunitat. Cal destacar que Aula Actual ha ampliat la col·laboració a nous barris de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Concretament enguany les alumnes i l’alumne becades venen de l’Institut d’Educació Secundària Puig Castellar, de Santa Coloma de Gramenet; Maria Aurèlia Campany , de Cornellà de Llobregat; Joanot Martorell, d’Esplugues de Llobregat; Barcelona- Congrés, de Barcelona– i Manuel Vázquez Montalbán, de Sant Adrià del Besòs.

Cal recordar que el passat dijous 7 de juliol es va celebrar el Tribunal de les Beques Joves Talents constituït per dues persones de l’empresa Aigües de Barcelona i dues persones del programa Aula Actual i que va haver de deliberar entre les i els 10 joves candidates i candidats, dels quals 7 eren noies i 3 nois.