Des d’Aula Actual s’ha començat aquest final de mes de març el contacte amb instituts de l’àrea metropolitana per renovar o incorporar les aliances estratègiques que sustenten una part important del projecte de les beques Joves Talents. En concret, es tracta d’instituts  amb batxillerats científics i tecnològic, en coherència amb els estudis que promeuen les beques Joves Talents, situats en contextos educatius i poblacionals d’alta complexitat.

Des que el programa d’aquestes beques es va posar-se en marxa el 2016, ja són 8 les promocions de les beques que sumen un total de 34 alumnes que han cursat o estan cursant els seus estudis universitaris amb ajuda econòmica i i suport formatiu i mentoring d’aquest programa . Amb la propera promoció que aquest mes comença el seu procés de preselecció, el programa arribarà a la seva 9a edició.

Objectiu d’extensió territorial a Badalona, Cerdanyola i Sant Boi

El programa de beques va començar a uns pocs municipis del Baix Llobregat, de la mà d’uns primers instituts aliats que encara avui participen activament d’aquest procés: Cornellà, Sant Joan Despí i Esplugues. En les posteriors edicions, i de forma desigual pel que fa a la permanència i col·laboració, han anat incorporant-se instituts de Ciutat Vella i Nou Barris (Barcelona), Sant Adrià del Besòs i Santa Coloma de Gramenet. Enguany el repte d’ampliació territorial de les aliances de col·laboració amb les direcció d’estudis dels instituts té Sant Boi, Badalona i Cerdanyola com a reptes.

Explorar la viabilitat d’incorporar la Formació Professional

Aquest any el procés de preselecció que ara comença fins a l’estiu, inclou l’exploració de la viabilitat o adaptabilitat del programa de beques a estudiants provinents de la Formació Professional que vulguin fer estudis universitaris. Aquesta no és a dia d’avui una opció contemplada en les bases de les beques Joves Talents, que s’orienten a estudiants de 2n de batxillerat científic o tecnològic. Tanmateix  enguany es vol explorar amb fins a 3 centres més que ofereixen aquests batxillerats i també cicles de formació professional la possibilitat d’adaptar el programa oper a incloure aquesta opció.

Cal recordar que és un programa és impulsat per Aigües de Barcelona i la CONFAVC i té com a objectiu detectar joves talents als instituts que tinguin vocació i motivació per fer estudis universitaris en alguna branca de ciència o tecnologia però que, degut a la seva situació familiar, l’accés a uns estudis universitaris els resulti impossible o improbable.

Per tal de detectar les 5 noves estudiants que gaudiran d’aquesta beca, la CONFAVC-Aula Actual treballa en aliança amb una quinzena d’instituts, els quals són els principals aliats per a detectar, acompanyar i fer seguiment d’aquests possibles nous talents científics o tecnològics que el programa de beques busca recolzar en la seva trajectòria universitària.

Propers terminis: entrevistes de preselecció i tribunal final

El procés de preselecció s’obre aquest març amb una ronda de contactes i reunions amb els instituts que compleixen els requisits de complexitat i estudis exposats més amunt. Els centres seran els encarregats de proposar un o dos alumne sper centre que creguin mereixedors d’aquesta beca, els quals passaran a la fase d’entrevistes amb la direcció tècnica d’Aula Actual, durant el mes de maig, que farà una segona criba de preselecció, atenent a criteris de valoració de la motivació personal, l’entorn familiar, el rendiment acadèmic i els valors comunitaris i de retorn social que aquest futur referent per al barri comparteix, entre d’altres.

Finalment, el juny es publiquen les bases oficials per part dAigües de Barcelona per a la present convocatòria i s’obre el període d’un mes per al lliurament de la documentació requerida. A principis de juliol té lloc, finalment, el tribunal que entrevistarà i avaluarà les 10-15 candidatures finals que opten al programa de beques i en triarà les 5 que formaran la promoció 2024-2025 de Joves Talents.