«Joves talents DISS»

En breu aquest projecte, concedirà la beca d’estudis universitaris a 5 estudiants de batxillerat.

Oumayya i Khalid volen estudiar enginyeria química a la universitat. Mohamed somnia amb ser enginyer mecànic; Oumaima, psicòloga. Zepi i Pablo també voldrien estudiar, si poguessin, matemàtica Computacional i analítica de dades, per una banda, i física, per una altra. Biologia i medicina són carreres escollides per altres estudiants que aquest any han acabat segon de batxillerat i que formen part, com els primers, dels 13 joves preseleccionats per ser beneficiaris de les 5 beques que atorga la Fundació Aigües de Barcelona. Són el Bryan, el P. A., el Luis, el Guillermo, l’Alan, la Laura i el Jorge.

Tots ells estudien a instituts públics de Barcelona i l’Àrea Metropolitana (Nou Barris, Ciutat Vella, Cornellà i Santa Coloma de Gramenet) i aquest divendres es reuniran amb un tribunal, que els farà una entrevista per a seleccionar-ne als cinc que rebran la beca d’estudis del programa «Joves Talents DISS». La beca els permetrà accedir a la universitat i fer la carrera que somnien: cobreix la matrícula, la carrera sencera i 1.500 euros per despeses vàries. Tots ells són joves amb un nivell acadèmic extraordinari que, per dificultats socials, no tindrien accés a la universitat. Ara alguns d’ells podran fer-ho a la Universitat de Barcelona, la Universitat Politècnica o la Universitat Autònoma, els tres centres que participen al programa. La Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) és qui coordina el programa a través de Aula Actual.

Els cinc instituts dels joves són l’IES Numància de Santa Coloma de Gramenet, l’IES Maria Aurèlia Campmany de Cornellà de Llobregat, l’IES La Guineueta i l’IES Barcelona Congrés (de Nou Barris, Barcelona) i l’IES Pau Claris (de Ciutat Vella, Barcelona).

A les reunions de grup en què la cordinadora d’Aula Actual comunica als pares i mares dels alumnes que els seus fills i filles han estat preseleccionats, els joves es mostren cohibits però contents i il·lusionats pel que pot ser «una oportunitat d’or» pel seu futur professional. I les mares i pares, visiblement emocionats, agraeixen enormement la porta que s’obre als seus fills amb la beca «Joves Talents DISS».

Des de l’IES Barcelona Congrés, el director Jordi Montcosí, destaca la beca i el seguiment  del programa que es fa als i les alumnes per tal que no es desanimin. «Aquests joves tenen moltes possibilitats que l’ambient que els acompanya els tiri enrere: les condicions de casa, la pressió ambiental, la falta d’estímuls, que a la seva família potser no reben prou inputs de ser ambiciosos, etc. I en certs moments poden pensar per què estic fent tot això quan l’objectiu és més lluny?» Per això- demana Jordi Montcosí- «assegurar-nos l’èxit i que aquestes persones puguin, malgrat les seves circumstàncies, aprofitar tot el seu talent és molt important. Per ells, per nosaltres com a centre educatiu i per la societat.»

Gabriel Fernández, director de l’IES Numància de Santa Coloma de Gramenet defineix el projecte i les beques que s’hi concedeixen com «una manera d’ajudar i d’equilibrar diferències entre els alumnes. Molts estudiants tenen capacitats, tenen ganes però no tenen totes les oportunitats que haurien de tenir, i tot el que sigui equilibrar, tot el que sigui treballar per l’equitat, sempre serà benvingut.» Gemma Coll, directora de l’IES M. Aurèlia Campmany de Cornellà de Llobregat (Barcelona), anuncia com han rebut l’anunci de la beca els alumnes del centre preseleccionats: «Tots tenen grans expectatives amb cert nerviosisme perquè a alguns d’ells probablement els hi va el fet de poder fer un grau universitari o no fer-lo, perquè a vegades la situació de les famílies és complexa i realment no poden optar a fer la carrera.»

De moment, els i les joves es preparen per a l’entrevista d’aquest divendres. El dilluns següent sabran qui són els beneficiaris de les beques de la Fundació Agbar. A partir de llavors, ja podran començar a imaginar-se amb tota mena de detalls estudiant a la universitat.