La Inés, la Judit i l’Andrea han arribat a port: s’han graduat de la carrera de Bioquímica de la Universitat Autònoma de Barcelona, d‘Òptica i Optometria de la Universitat Politècnica de Catalunya i de Comunicació Audiovisual de la Universitat Pompeu Fabra respectivament. Formen part de la tercera fornada de universitàries graduades de les Beques Joves Talents que dóna Aigües de Barcelona i que des del 2016 gestiona juntament amb la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) a través del seu projecte d’Aula Actual.
Per a celebrar-ho el dia 14 de novembre a la tarda es va fer un acte de celebració a la seu d’ Aigües de Barcelona en el qual hi van assitir les tres graduades – la Inés telemàticament des de Suïssa on està estudiant un Eramus- a més d’altres almunes becats i becades i els seus familiars, i dels equips de l’empresa i de la CONFAVC que fan possible que aquest programa arribi a beneficiar a estudiants de barris vulnerables però amb excel.lència acadèmica. Tal com va destacar la Mònica Rúbio, responsable de Projectes d’Acció Social de la companyia i conductora de l’acte, el projecte de Beques Joves Talents és iniciativa que arrenca de la col·laboració entre l’empresa i l’entitat veïnal el 2016, que ja ha becat 34 estudiants de carreres d’àmbits com la transformació digital, innovació, sostenibilitat i desenvolupament social. Segons el president de la CONFAVC, Jori Giró, si “el projecte A-porta representa un programa amb ànima – un altre projecte que es fa en col·laboració amb Aigües de Barcelona– les Beques Joves Talents és un projecte amb un cor ben gran”. El onseller delegat d’Aigües de Barcelona, Felipe Campos, es va afegir a lloar aquesta col·laboració remarcant durant la seva intervenció “el valor de les aliances amb entitats com la CONFAVC”, per fer realitat iniciatives com el programa Beques Joves Talents, “amb el qual volem facilitar l’accés a la universitat de joves brillants, independentment dels recursos que tinguin
L’acte va arrencar amb la ponència de Rosalina Alcalde, directora dels programes d’Abandonament Escolar Prematur de la Fundació Bofill que va explicar la gran taxa d’abandonament escolar de Catalunya – la tercera de les Comunitats Autonòmiques de l’Estat Espanyol- que afecta majoritàriament a les classes populars, i més majoritàriament als fills i filles de famílies migrants. En aquest context Alcalde va destacar el gran esforç que les joves graduades i els altres Joves Talents hauran fet per obtenir aquestes Beques i arribar a graduar-se, en alguns casos com el de la Judith, l’Andrea o la Inés.
Un moment emotiu va ser quan les tres van posar en valor “les altres habilitats no acadèmiques que havien rebut dels mentorings d’Aula Actual.de la CONFAVC – dirigits pel psicòleg Jordi Balcells- com el treball en equip, la comunicació i el lideratge.
Alumnat de set centres d’alta complexitat
Com cada any l’elecció de candidats i candidates de les Beques Joves Talents es fa entre alumnat de centres educatius de barris humils de l’àrea metropolitana i sobretot, es busca la participació de noies estudiants, per a fomentar que les joves puguin accedir a carreres universitàries científiques i tecnològiques , amb una mirada també clarament de discriminació positiva. Des de la CONFAVC s’aposta per les beques com a “ascensor” social i motor de cohesió social en barris vulnerables perquè també es busca que les persones beneficiàries siguin agents actius en la seva comunitat.
Com a principal novetat d’enguany, cal destacar que s’ha ampliat la col·laboració a dos nous dos centres de l’Àrea Metropolitana de Barcelona: a l’IES Torrent de les Bruixes – de Santa Coloma de Gramenet -i el Pablo Picasso- Nou Barris de Barcelona- ; i a les bases per accedir a les Beques s’ha incorporat l’enfocament STEAM: mirada pedagògica per impulsar la formació en ciències, tecnologia, enginyeria, arts i matemàtiques) a totes les etapes educatives de la formació humana acadèmica formal.
Comentaris recents