Entrevista feta per a Jordi Balcells Gener, director d’Aula Actual

Un gran èxit de la Dina Boujbel Ben Ali guardonada pel treball de recerca que va fer i que va presentar a la Convocatòria de treballs de Recerca Jove.Coneixem a la Dina per ser una de les participants del grup de becàries i becaris universitaris del Programa Joves Talents promocionat per una important empresa amb molta sensibilitat social. Aula Actual de la Confederació d’Assocacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) assumeix la responsabilitat de la mentoria d’aquets jovent al llarg de la carrera.

La Dina va saber activar des de petita una gran qualitat: la curiositat, un actiu intangible que obre portes a la recerca i la innovació. És un de les qualitats de les que se’n enorgullia Einstein, autor de la famosa i rellevant teoria sobre la relativitat: “Jo no sé si soc molt intel·ligent, el que puc dir es que soc molt curiós”.Ell va demostrar que la curiositat obre portes a la intel·ligència i a la recerca…

Moltes felicitats Dina pel Premi aconseguit que acredita la teva qualitat intel·lectual i la del teu treball de recerca.

Ens diu  que, des de petita, per la nit mirava el cel i el veia ple de “punts blancs”. Encuriosida volia saber què eren aquells punts de llum que inundaven el firmament. Aquesta visió interrogativa la va empènyer a buscar respostes, i amb convicció, valentia i força mental, es va anar apropant al món de la cosmografia en general, fent realitat aquella dita de que “ qui busca troba”

Té la possibilitat de conèixer a l’Albert Morral del Centre d’Astronomia de Sabadell, que li va brindar una assistència inestimable segons ella per poder desenvolupar la recerca que la motivava.

Deixem que sigui ella la que ens ho expliqui.

  • Dina, què et va portar decidir-te a fer aquesta experiència de recerca?

La meva decisió de dedicar-me a aquesta experiència de recerca va ser impulsada per una profunda passió per la cosmologia que va arrelar en la meva infantesa. A mesura que creixia i aprenia més sobre l’univers, em vaig adonar de la immensitat i complexitat de les estrelles i els cossos celestes. Aquesta primera fascinació em va portar a explorar a fons el camp de les estrelles i la cosmologia, i vaig prendre consciència de la seva importància en la comprensió de l’univers.

La determinació de distàncies a l’espai i la comprensió de l’immensitat de l’univers van ser temes centrals de la meva recerca, i vaig descobrir la importància de les estrelles variables en aquest context. Aquestes estrelles juguen un paper crucial en la mesura de distàncies còsmiques, una tasca que pot semblar complexa degut a la vastesa de l’espai. Així, la meva recerca es va centrar en aquestes estrelles i en la seva rellevància en la determinació de distàncies a l’univers.

  • Quins coneixements vas necessitar proveir-te per penetrar en aquest món cosmològic i com vares aconseguir les ajudes tècniques necessàries per a fer possible la recerca en un àmbit tant difícil i complex?

Vaig necessitar una combinació de coneixements teòrics i pràctics per aprofundir en la recerca sobre les estrelles variables. Això va incloure la comprensió de les pròpies estrelles, tècniques d’observació i anàlisi de dades, i l’ús d’instruments com telescopis i programes informàtics especialitzats com ara l’Astroart, un programa que permet processar imatges astronòmiques, incloent-hi fotografies del cel nocturn, estrelles, planetes, galàxies i nebuloses. Aquesta funció és essencial per millorar la qualitat de les imatges astronòmiques i ressaltar detalls ocults. També, es compatible amb diversos models de telescopis i càmeres astronòmiques, el que significa que l’he pogut utilitzar per controlar el telescopi astronòmic des de l’ordinador.

He adquirit tot aquest coneixement sobre les eines necessàries per dur a terme la meva recerca gràcies a l’Albert Morral. La seva orientació i suport han estat crucials durant tota la part pràctica del meu treball. L’Albert no només em va guiar, sinó que també em va proporcionar l’entorn i les competències necessàries per dominar un telescopi excepcional, com el que es troba a l’Observatori de Sabadell. Va ser ell qui em va ensenyar com prendre imatges astronòmiques, com controlar la càmera i com comprendre les condicions òptimes per capturar fotografies d’alt nivell.

La recerca en aquest camp em va oferir una perspectiva fascinant sobre l’univers i la importància de les estrelles variables en l’astrofísica.

  • Com vares connectar amb el Sr. Albert Morral i amb el Centre astronòmic de Sabadell? Quins recursos vares poder utilitzar, entre els que hi ha aquest gran telescopi? En què t’ajudaren?

Vaig poder establir el contacte amb l’Albert gràcies al meu tutor de treball, Julià Garcia, qui va ser una figura clau des del principi del meu projecte. El meu tutor em va oferir una guia valuosa i em va recomanar connectar amb l’Agrupació Astronòmica de Sabadell. Gràcies a les seves recomanacions i suport, vaig tenir l’oportunitat de conèixer i treballar amb l’Albert Morral i el Centre Astronòmic de Sabadell.

Un dels recursos més importants proporcionats pel Centre Astronòmic de Sabadell va ser l’accés al seu telescopi astronòmic. L’Albert em va ensenyar a utilitzar els programes i les eines necessàries per dur a terme les observacions astronòmiques i l’anàlisi de dades. A més, em va proporcionar una comprensió detallada de com operar el telescopi de l’Observatori de Sabadell, com prendre imatges astronòmiques, va ser un guia essencial que em va proporcionar una orientació detallada sobre les tècniques de fotometria i com ajustar les configuracions de la càmera per obtenir resultats òptims.

La seva experiència i suport van ser crucials per a l’èxit del meu treball de recerca, ja que em van permetre adquirir un coneixement pràctic i accés a recursos que no hauria estat capaç d’obtenir per mi mateixa.

    El desenvolupament del meu treball de recerca em va portar a una comprensió més profunda de l’astrofísica, les estrelles variables i la importància de les observacions astronòmiques en la nostra comprensió de l’univers. També em va proporcionar habilitats i coneixements pràctics que poden ser útils en futurs projectes i investigacions.

    • I com ho ha viscut la teva família?

    La meva família ha mostrat un gran interès i m’han acompanyat a Sabadell en moltes ocasions mentre realitzava les meves investigacions. És destacable que han après amb mi i han tingut l’oportunitat d’interactuar amb l’Albert, així com d’observar el majestuós cel nocturn a través del telescopi.
    Quan esperàvem pacientment a que es fes de nit per capturar imatges, els meus pares gaudien observant l’immensa Lluna mitjançant el telescopi. A més, l’Albert ens oferia interessants xerrades i curiositats sobre la Lluna, com les seves escletxes lunars i el seu procés de formació. Mitjançant el telescopi, podíem apreciar amb gran detall els cràters i les escarpes de falla. Els meus pares, plens de curiositat, l’escoltaven atentament i li plantejaven diverses preguntes. En realitat, vaig percebre que aquesta experiència no només em beneficiava a mi, sinó també als meus pares que sempre m’han acompanyat.

    • Retornant a les valoracions i sentiments que has experimentat Dina, ens podries dir si l’èxit d’aquest treball de “recerca jove”, t’ha aportat algun altre benefici de millora més enllà del reconeixement públic?

    I tant que sí. L’èxit del meu treball de recerca m’ha proporcionat beneficis addicionals més enllà del reconeixement públic. Aquesta experiència m’ha permès establir contactes i connexions amb experts en astronomia i astrofísica, com ara l’Albert Morral. Aquestes connexions han resultat ser molt valuoses, ja que m’han ofert orientació i assistència en la meva recerca, així com l’oportunitat d’utilitzar telescopis i altres recursos importants.

    Felicitats de nou Dina pel que has aconseguit i per les teves explicacions.

    Deia al principi que la Dina forma part d’un qualificat grup d’universitaris i universitàries, la majoria d’ells i elles segueixen carreres dintre del camp de la tecnologia i la ciència. Voldria destacar el valor afegit que des d’ Aula Actual aportem a aquests i aquestes joves talents entrenant-los en el domini d’habilitats professionals que donen mes dimensió al coneixements i més qualitat al treball, creant un curriculum mes interessant per les empreses. Em refereixo a la gestió de projectes, comunicacio efectiva, activació del talent creatiu i de l’empenta emprenedora, treball en equip optimitzant les aportacions individuals i altres.

    A títol il·lustratiu, ja que parlem de la Dina adjunto una imatge de treball en equip del seu grup : primer anàlisi individual i després faran confrontació i debat.

    I aquesta segona que també te per protagonista la Dina, es un entrenament de la comunicacio persuasiva, aprenent a fer proposats ben argumentades, projectant seguretat i calidesa expressiva per desactivar possibles confrontacions negatives.

    Per acabar, voldria estimular l’interès de noies amb talent i motivades per desenvolupar un projecte professional de futur, que no excloguin l’àrea tecnològica i científica, que no vulguin seguir sent víctimes del prejudici que ha fet que només el 30 % de noies s’atreveixin a cursar les carreres d’aquestes especialitzacions en front del 70 % de nois.

     

    En el nostre grup, sumant els que ja s’han graduat i treballen i i els que s’estan formant, son 32 en total, amb més noies que nois, i puc afirmar que els seus resultats res tenen que envejar al rendiment dels nois.

    La Dina, per exemple, esta fent 2n curs d’enginyeria física a la UPC, sense cap suspens al darrera. I aquesta es la tònica majoritària de la resta. I si hi ha alguns suspensos no passa res. Es recuperen i endavant. El que importa és no desanimar-se i persistir.

    M’agradaria que la informació que la Dina i nosaltres des d’Aula Actual, hem intentat aportar-vos, sigui un estímul de valoració de la força del talent humà i de la mentalitat emprenedora, que obri en les noies més interès que actualment en no excloure’s del tipus d’opcions que hem destacat, sense que això, òbviament, suposi desvalorització de altres opcions. Com es diu” hi ha molts camins que porten a Roma”. El que cal és no renunciar a cap possibilitat que ens faci més competitius i competitives professionalment.

    No oblidem que avancem cap a un nou model econòmic i social de la mà de la intel·ligència artificial. La tecnòlogia i la gestió de la informació tindran més protagonisme del que tenen ara.

    Haurem de mentalitzar-nos en la necessitat de saber autoaprendre per anar actualitzant-nos de la capacitació que ja perd valors permanentment.

    Jordi Balcells Gene, Cofundador i Director d’ Aula Actual de CONFAVC.