Fa més de quatre anys que la Isabel Tábara és el pal de paller dels tallers d’activació mental i emocional que Aula Actual imparteix a la Casa del Mar. Després de d’aquests anys de voluntariat, i d’haver viscut i sobreviscut l’adaptació dels tallers en modalitat telemàtica, ens explica com ha viscut i han viscut – les persones participants- aquest darrera edició plena d’incerteses que s’han superat amb l’anhel col.lectiu de compartir, encara que sigui a través de la pantalla. Però la presencialitat no ha deixat de ser, també, col·lectivament somniada.

1. Aquest any els tallers d’activació mental per a la gent gran de Casa del Mar, degut a la situació sanitària creada per la pandèmia, s’han hagut de fer en línia. Tot i les dificultats tecnològiques que hi ha pogut haver i que per a les persones grans això al principi ha estat un handicap, quin és el balanç dels tallers que s’han impartit?
Tot i les dificultats tecnològiques i de connexió que hem tingut, el balanç dels tallers ha estat molt positiu. Les sis persones que han assistit als tallers tenien moltes ganes de fer les activitats també en línia o com fos. Això m’anima a mi molt i agraeixo moltíssim que tinguin aquest interès i il·lusió per aprendre i per estar actives. Són persones meravelloses per tirar endavant aprenent coses noves. Des del principi les persones que han continuat ho han fet tot i les dificultats.

2. Quins son el continguts d’aquest taller?
Els materials creats per l’equip professional d’Aula Actual són per l’optimització del benestar físic, mental i social de la gent gran, per tal d’oferir una major qualitat de vida en la vellesa més enllà de l’atenció sanitària.
Estan pensats i preparats per treballar totes les àrees bàsiques del cervell implicades en els diferents aprenentatges que ens permeten orientar-nos en la vida com la memòria, el llenguatge, la coordinació i precisió de moviments, la resiliència,...
Un desenvolupament integral de la ment exigeix l’estimulació de tots els factors detallats i aquests es el nostre treball. Supervisat directament per en Jordi Balcells, psicòleg i pedagog, director del programa.

3. Els tallers s’han organitzat des de Casa del Mar que, a més, us ha donat facilitats per a fer servir la sala i els seus aparells per fer el taller…
Sí, des de Casa del Mar els estic molt agraïda perquè ens han donat totes les facilitats del món per poder fer aquest taller en línia. El primer dia vam tenir algun problema tècnic que finalment es va solucionar.

4. Respecte del grup en si, com ha estat el seu estat d’ànim durant la pandèmia i al llarg del curs?
Elles sempre han estat molt bé des del primer moment perquè són persones que sempre han estat actives, i també a casa seva. El confinament i la pandèmia no els va crear problemes de aïllament en aquest cas perquè totes tenien fills i família i no s’han sentit soles.
A més, el fet de fer un taller d’aquest tipus durant la setmana les ha ajudat molt. També a les sessions hem intentat no parlar massa de la covid ni que el contingut s’hi referís excessivament perquè elles també ho han demanat així i jo ho he considerat adequat reforçar les capacitats dels participants.

5. Com ha estat la cohesió del grup i l’acompanyament mutu?
El grup sempre ha estat molt unit, i les persones que s’hi han incorporat s’hi han sentit molt ben acollides. De fet hem quedat físicament per fer un cafè després de tanta reunió virtual. Abans de la pandèmia sempre quedàvem, en acabar al juny i al Nadal. I ara volem continuar fent-ho sempre que es pugui. Aquesta quedada fa molt grup i a elles els encanta fer-ho i poder passar una estona juntes, sobretot pel fet que s’hi han incorporat dues persones noves i volen conèixer-se en persona.
Una altra cosa que els ha agradat moltíssim i els ha fet molta il·lusió ha estat rebre el diploma que els hem donat en reconeixement a la seva capacitat d’aprenentatge i desenvolupament personal demostrats. De fet, com diu el diploma, és veritat que han treballat, s’hi han implicat molt i el fet que hagin vist escrit el seu nom a un diploma els ha fet moltíssima il·lusió. Totes ho han agraït molt i ha estat el punt i final d’un taller virtual rar.

6. Al setembre el curs serà presencial. Ja ho saben les persones participants?
Sí, i estan encantades, ja tenen ganes que arribi per fer-lo presencial. Totes vindran i ja es volen apuntar. Hi ha una que potser no pot venir per qüestions familiars. La que no pot venir per qüestions familiars, mirarem de buscar-li alguna solució perquè li agradaria seguir el curs d’alguna manera. Totes en tenen moltes ganes de tornar a veure’s a una classe juntes.