Qui som

Carta de presentació del Director

Jordi Balcells
Director i fundador d’Aula Actual

Hola, permeteu-me fer una breu reflexió sobre qui som i què fem.

Un dels objectius que ha identificat a la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) ha estat la defensa de les necessitats dels col·lectius humans dels barris, especialment de la ciutadania més vulnerable.

Aula Actual va néixer fidel a aquest posicionament, i amb la complicitat de diverses AV, instituts d’ensenyament mitjà amb idearis educatius molt ben articulats, i el suport al desenvolupament professional dels becaris i becàries de la Fundació AGBAR, ha centrat el seu pla d’acció en la creació de diverses iniciatives i programes, que ens permeten impulsar el desenvolupament de persones i grups en l’àmbit de les capacitats mentals, les dinàmiques de relacions socials i la bona gestió i el desenvolupament de les emocions, essencials en els processos de presa de decisions.

Hem d’emmarcar això actualment en un context socioeconòmic convuls, inestable, en transformació permanent, impulsat essencialment per les noves tecnologies (bàsicament de la intel·ligència artificial, l’internet de les coses, el big data, la robòtica i la cultura digital.
Per a tenir un espai professional en aquest nou món que s’obre és necessari eixamplar els continguts educatius actuals, donant molta força a la suma de coneixements i a l’entrenament d’habilitats professionals-socials que estimulin l’autoestima, l’esforç i l’empenta emprenedora, per avançar cap el CIM possible de l’excel·lència personal.

Col·laborar per a assolir aquest sostre de valor és una de les àrees d’actuació d’Aula Actual.

Ho fem col·laborant amb instituts d’ensenyament mitjà que valoren la importància d’aquesta aportació com un valor afegit.
Intentem que els alumnes també visualitzin la significació de cuidar i entrenar aquesta dimensió qualitativa professional com un factor bàsic per a poder tenir un espai en el mercat de treball, que serà molt competitiu com ja he esmentat. Tan estratègics considerem aquests entrenaments que els cuidem amb profunditat amb els i les joves becàries de la Fundació AGBAR amb els que tenim una responsabilitat més ampla.

En les nostres aportacions educatives, cuidem també incloure la sensibilització sobre la necessitat de desenvolupar una consciència ètica en els comportaments professionals, actuant des del binomi SABER i SABER SER. Crear valor econòmic i també valor social.

Igualment, ens hem ocupat d’aportar informació a la població adulta sobre els factors bàsics de salut que els permetin identificar elements d’amenaça per a tractar-los a temps.

Finalment, hem volgut incloure en els nostres programes d’enfortiment de les capacitats mentals a grups de persones grans plenes d’experiències de vida però situades en una etapa evolutiva vulnerable. Intentem ajudar-les a mantenir la fortalesa mental que encara tenen i orientant-les a viure intensament la seva part de valor, per tal de retardar tot el possible els processos de pèrdues i sabent assumir-les positivament.

Per fer efectiu aquestes aportacions generadores de qualitat de vida, hem creat amb l’Aurora Gómez, tècnica de Projectes, principal representant de la CONFAVC i també cofundadora d’Aula Actual, un equip d’alta qualificació professional que fa possible l’operativitat de les diverses actuacions creadores de valor mental i emocional.

Ho fem des de 2007, cada vegada amb més iniciatives, i amb més receptors/es de les activitats en les zones d’actuació: Barcelona, Baix Llobregat i Terrassa.

Per acabar, voldria remarcar el valor solidari de les monitores dels tallers de les persones grans, que des del voluntariat professional i amb una gran sensibilitat humana i una bona qualificació, reforcen la vitalitat mental dels i les participants en els tallers que dinamitzen, transmetent energia emocional, capacitat cognitiva, amor i desig de viure.

A tot l’equip professional d’Aula Actual els vull expressar el meu reconeixement i el meu agraïment més sincer i profund. Sense les seves experteses i compromís, l’èxit que se’ns reconeix no hagués estat possible.

Qui hi col·labora?

Entitats i institucions que col·laboren en alguna de les activitats de les aules

Vols fer voluntariat?

Persones que aporten talent, coneixements i experiència en els projectes