Gairebé una vintena de persones ja s’han sumat als tallers d’estimulació cognitiva de la gent gran que, des del passat octubre, duu a terme de forma virtual el programa Aula Actual de la CONFAVC.

Un cop per setmana, els dimecres o els dissabtes depenent del taller, les persones que assisteixen reben assessorament emocional i fan exercicis cognitius especials per a prevenir situacions de dependència. Uns exercicis que es posen en pràctica de forma telemàtica via zoom i jitsy gràcies a dues monitores voluntàries, la Clara i la Isabel, sota la supervisió del director d’Aula Actual, Jordi Balcells.

El primer dels dos tallers, el que s’imparteix des del passat octubre, suma ja més de 14 participants (depenent del dia), amb dones i homes amb edats que van des dels 65 als 80 anys. L’altre taller el que imparteix la Casa del Mar de Barcelona a través d’Aula Actual, té, de moment quatre persones que hi participen.

En ambdós tallers s’espera ampliar el nombre de persones grans que hi participen les properes setmanes i també continuar fent-lo a d’altres municipis.

A part d’entrenament mental i la resolució de problemes pràctics, a les sessions els i les participants tenen un espai emocional a on poden compartir les seves experiències viscudes amb el confinament i amb la COVID19 i, alhora, rebre consells emocionals i psicològics per a superar moments difícils o de sensació d’aïllament i soledat. Aquesta acompanyament emocional el reben del director d’Aula Actual, Jordi Balcells, professor de pedagogia terapèutica, llicenciat en psicologia industrial i clínica i psicoterapeuta.

Suport de l’Ajuntament de Terrassa

Precisament, el passat dissabte 27 de febrer la tècnica de Promoció de la Gent Gran a l’Ajuntament de Terrassa, Sara Gallés, va estar present al taller virtual impartit per la monitora Clara i el director Jordi Balcells. Hi van assistir 10 de les persones apuntades al taller, juntament amb les tècniques del projecte. Sara Gallés va elogiar el taller de memòria d’Aula Actual,, l’originalitat del projecte i l’adequació d’aquest a les noves tecnologies després de la COVID19.

A principis de 2020, Aula Actual, impartia 11 tallers presencials per a activar les capacitats cognitives, relacionals, motrius i intel·lectuals a les persones de més edat per afrontar un envelliment amb les millors condicions possibles.

El mes d’octubre passat, des d’Aula Actual es reprenien set tallers d’entrenament mental  a Terrassa – al Casal Cívic de Can Boada i el Casal Cívic Centre (de Terrassa)-; a Barcelona – a través de la Coordinadora de Pensionistes  i de la Casa del Mar – i dos a Sant Joan Despí– a les AV de Les Planes i el Pi-, però a causa de la Covid, tots van quedar suspesos i es va optar per fer alguns d’ells de forma virtual.

Amb tot, des d’Aula Actual, s’ha aconseguit reconduir la situació per poder seguir atenent una part de les persones grans amb el seu de taller de memòria on line, a Terrassa i a la Casa del Mar de Barcelona.