Sant Joan Despí, 26 d’octubre.-​ L’auditori Blume d’Esplugues de Llobregat es va omplir ahir dimarts 25 d’octubre per escoltar tres graduades del programa de beques Joves Talents d’Agbar, que gestiona el nostre projecte d’Aula Actual. Les tres noies formen part de les primeres promocions de graduades del programa, i han acabat els estudis amb excel·lents notes.

Concretament les tres “Joves Talents” graduades de carreres científiques es van dirigir a l’alumnat de 4t d’ESO i 1r Batxillerat de l’Institut Joanot Martorell, d’ Esplugues de Llobregat, auditori que va poder escoltar les seves experiències.

Cal recordar que aquest programa de beques es dirigeix a centres de secundària de barris d’alta vulnerabilitat social per becar alumnes amb talent que no tenen condicions socials, familiars i econòmiques per seguir els estudis després de l’institut. Són els casos de la Oumayya (Enginyeria Química), l’Anggie (Física) i la Inés (Enginyeria de Sistemes Biològics), que van animar el conjunt de l’auditori a no donar-se per vençudes davant de les dificultats econòmiques i socials.

Justament dues de les tres “Joves Talents” són exalumnes de l’institut al qual s’adreçaven. Entre el públic, els seus antics professors i professores van voler recordar les moltes dificultats que els tres graduades van haver de superar mentre estudiaven a l’institut, com després a la facultat, ja que el programa Joves Talents, no només es basa en ajudes econòmiques, sinó sobretot un acompanyament personal continuat a través de les mentories d’Aula Actual.

Trencant el “vidre de les carreres científiques i tecnològiques”

Amb una mirada global, les intervencions de les graduades van anar adreçades a les noies, i especialment a trencar l’estereotips de gènere que segueix pesant sobre els estudis de ciència i tecnologia, disciplines d’alta exigència acadèmica i prestigi social, on els homes segueixen essent majoritaris.

Aquesta conferència celebrada amb l’alumnat de Joanot Martorell és la primera d’una sèrie d’actes que es desplegaran aquesta tardor en altres centres de secundària més, tal com el Numància de Santa Coloma de Gramenet, i el Maria Aurèlia Capmany de Cornellà. Centres que col·laboren amb el programa de beques i d’on sortiran alguns de la nova fornada de becats i becades.